Google

Beslenmenin Döllülüğe etkisi ile alakalı güzel bir makale

Başlatan İLYAS ŞEN, 05 Nisan 2013, 14:22:12

« önceki - sonraki »


Beslenmenin Döllülük, Embriyo Ölümleri ve Kuluçka Randımanına Etkileri

Vitamin ve mineral eksikliklerinin embriyo ölümleri ve yapısal bozukluklar üzerine etkileri oldukça iyi belgelendirilmiştir. Damızlıkların besin maddesi ihtiyaçlarına İlişkin genel bilgi birikimi iyi olup, son zamanlarda ciddi vitamin ve mineral eksiklikleriyle karşılaşılması eskiye nazaran oldukça alışılmadık bir durumdur. Çünkü vitamin ve mineral ön karışımları ISO, HACCP ve GMP tarafından akredite kaynaklardan temin ediyorlarsa genellikle güvenilirlerdir. Ancak zaman zaman problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunlarla ilgili olarak yapılan araştırmalar ve saha sonuçlarından aşağıdaki notlar hazırlanmıştır.

Dölsüzlük, horoz rasyonlarındaki Vitamin A, Vitamin E veya selenyum eksikliği ile ilşkilendirilebilir.

Erken dönem embriyo ölümleri Vitamin A (dolaşım sisteminde gelişme bozuklukları) vitamin E (dolaşım bozuklukları), biyotin, niasin, pantotenik asit, bakır, selenyum veya tiamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Aşırı bor veya molibdenyum da erken dönem ölümleri arttırabilir.

Orta dönem ölümler vitamin B12, ribofl avin, fosfor ve çinko eksikliği ile ilişkilendirilebilir. Orta dönemden geç döneme kadar olan ölümler vitamin B12, niasin, pridoksin, pantotenik asit ve ribofl avin eksikliği ile ilişkilendirilebilir.

Geç dönem embriyo ölümleri vitamin B12, vitamin D, vitamin E, vitamin K, pantotenik asit, ribofl avin, folik asit, biyotin, kalsiyum, manganes, magnezyum, fosfor, çinko, iyot ve tiamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Aşırı selenyum geç dönem ölüm oranlarını arttırabilir.

Aşırı iyot ve vitamin D yüksek ölümlere neden olabilir.

Optimum selenyum düzeylerini yakalamak zor olabilir. Çünkü toprakta coğrafi k konuma bağlı olarak değişen miktarlarda selenyum bulunur (dolayısıyla yetiştirilen bitkilerde de). Bazı durumlarda organik selenyum kullanımı döllülük ve kuluçka randımanını arttırmaktadır.

Uzun süreli B12 veya niasin eksikliğine maruz kalındığında, embriyo ölümleri inkübasyonun erken döneminden geç dönemine kadar değişebilir. Aynı şekilde uzun süreli ribofl avin eksikliğinde de benzer etki görülür. Niasin triptofandan oluşabileceğinden eksikliğinde genellikle diğer besin komponentleri de negatif yönde etkilenmektedir. Linoleik asit eksikliği tüm aşamalarda embriyoyu etkileyebilir.

Yumurta üretimi ve kuluçka randımanı için besin maddesi ihtiyaçları farklıdır. Yumurta üretimi enerji, esansiyel amino asitler, vitamin A, piridoksin (B6), B12, magnezyum, mangan, sodyum, iyot ve çinko eksikliğinden etkilenebilir. Vitamin D, kalsiyum, fosfor veya çinko eksikliği durumunda kabuk kalitesinin etkilenmesi nedeniyle kuluçka randımanı düşebilir.

Aşırı ham protein döllülüğü düşürebilir ve damızlık rasyonlarında düşük enerji/protein oranı kuluçka randımanını azaltabilir.

Damızlık yemlerinin iyonofor antikoksidiyallerle bulaşık olması (yem fabrikası aracılığıyla) veya yemde mikotoksinler bulunması (hammadde kaynaklı) durumunda da kuluçka randımanında düşüş görülecektir. Geç dönem ölümlerinde görülen bazı özel yapısal bozukluklar şu eksikliklerle ilişkilendirilmektedir:

• Vitamin B12 (kısa gaga,bacaklarda zayıf kas gelişimi, perosis, erken dönem ölümleri).

• Vitamin D (büyümede duraklama, yumuşak kemikler, kısa üst gaga).

• Vitamin E (çıkım sonrası kanama).

• Vitamin K (yüksek oranda geç dönem ölümleri ve bunlarda organların anormal yerde
olması veya kanama).

• Biyotin (kısa ve çapraz bacaklar, ayaklar veya kanatlar, çarpık gaga).

• Folik asit (çarpık bacaklar, perdeli ayaklar, papağan gagası görünümü).

• Niasin (yüz anormallikleri, eksik gaga).

• Pantotenik asit (Deri altı kanama, anormal tüylenme).

• Ribofl avin (cücelik, kıvrık parmaklar, ödem, çökme).

• İyot (Göbeğin kapanmaması, kuluçka süresinde uzama).

• Demir (Kansızlık, soluk renkli dolaşım sistemi).

• Mangan (kısa bacak kemikleri, kaymış tendonlar, papağan gaga, 18-21 gün ölümleri, küre şeklinde kafa, kısa kanatlar, çıkık karın, ödem).

• Çinko (omurga, uzuv ve baş anormallikleri, küçük gözler).

Aşırı bor (böcek ilaçları veya altlık muamelesinden kaynaklanabilir) yüz anormalliklerine; aşırı selenyum ise geç dönem ölümleri, çarpık parmaklar, kısa kanatlar veya kısa ya da eksik gagaya sebep olabilir.

Vitamin ön karışımları uygun ortamlarda depolanmadığında vitaminlerin aktivasyonları kaybolabilir.

Şartlandırma ve peletleme esnasında uygulanan ısıl işlem bazı vitaminlerin etkinliğini azaltır. Isıl işlem sonucu vitaminlerin etkinliğinde düşme saptanmışsa yem fabrikası bu vitaminlerin tekrar kazanılması için çalışma yapmalıdır. Böylece nihai yemde bulunması gereken vitamin düzeyleri sağlanmış olacaktır.

Gelişim anormallikleri derhal farkedilir ve kolay hatırlanırlar. Genellikle önemli olan gereğinden fazla ilgi göstermemek ve çok ön plana çıkartmamaktır. Yapısal bozuklukların sadece beslenmeden kaynaklanmayacağı aynı zamanda uygunsuz inkübasyon koşulları nedeniyle de (örn. Yüksek ısı) ortaya çıkabileceği göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle şayet bir özellik iki veya üç ardışık tepside çok sık görülüyor ise (hemen tüm ölümlerin geç dönemde olması gibi) inkübatör içerisindeki koşulların eşit olmadığından kuşkulanılmalıdır.

Kaynak: İhsan Özbay

https://www.facebook.com/groups/137481253098211/permalink/141163966063273/ Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 2,996 
  • Kümes Hayvanları Genel
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.