Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Kuluçkadaki tavuk her gün ne kadar gezinebilir?

Başlatan Sercan MADEN, 21 Mart 2012, 00:22:59

« önceki - sonraki »
 Tavuğun her gün bir süre gezinmesinin, yumurtaları açıkta bırakmasının zararlı olmayan süresi mevsime göre – hava sıcaklığına göre değişir. Aşağıda genel ortalamaları okuyabilirsiniz.

Tavukların günde bir defa gezinmesi gereklidir ve iyidir. Ama çevredeki diğer tavuklar ve horoz yüzünden yumurtalara geri dönmeyi unutma ya da geciktirme vakaları sık görülen bir şeydir. Ortamın stres vericiliği ve tavuğun safkan olmaması gibi faktörler bu yanılmaları arttırır. Onun için gurk tavuklar gurk olduğu andan itibaren genişçe ayrı bir kümese alınmalı. Üç gün ortama alışması ve yumurtalarda oturmayı kabullenmesi gerçekleşince, deneme yumurtalarını alıp esas yumurtaları koymalısınız. Civcivler en az altı haftalık oluncaya kadar tavuk ve civcivler diğer tavuklardan / horozdan ayrı tutulmalı.

Rasgele şartlarda yumurtalara geç dönme hatta tamamen unutma sorunu görülebiliyor. Bu her zaman zararlı olmaz. Aşağıda kabataslak verilmiş olan süreler aşağı yukarı doğrudur.
Kuluçkadaki yumurtaların açıkta kalıp soğumalarının zararsız süreleri

1) 32°C – 36°C arası derecelerde günde bir saate yakın.

2) 37°C ve 38°C derecelerde sınırsız süre. Fakat yumurtalar günde en az iki defa altları üste getirilerek çevrilmeli. Tavuk hiç ilgilenmiyorsa siz yapın.

3) 39°C derece ve üstü aşırı sıcaklarda yumurtaların açıkta kalması 15 dakikayı geçmemeli. Yoksa yumurtalar sıcaktan zarar görür.
— Peki bu durumda tavuğun yumurtalar üzerinde oturmasının faydası nedir?
Aşırı sıcak havada tavuk bünyesinde serinletici mekanizma devreye girer, hava 40 veya daha fazla sıcak olsa bile tavuğun vücut ısısı 38 dereceden daha fazla yükselmez. Böylece altındaki yumurtalar aşırı sıcaktan zarar görmez, güvende kalırlar.

— Vücutta serinletici doğal sistem çalışınca tavuğun ağzı devamlı açıktır. Köpeklerin dilini dışarı sarkıtıp soluması gibi tavuklarda da nefes alma sıklaşır. İçerde hava sirkülasyonu artınca, hava içerdeki nemi dışarı sürükler. Nem sıcaklığı kendisiyle beraber dışarı götürür.
Onun için kuluçkada oturan tavuğun kolayca ulaşacağı bir yere temiz içme suyu koymalısınız çünkü bünye serinlemek için devamlı su kaybetmektedir.

4) 20°C – 30°C dereceler arası normal sıcaklarda bu sıcakların durumuna göre 20 dakika – 40 dakika kadar.

5) Serin bahar günlerinde, 15°C – 20°C dereceler arasında 20 dakikayı geçmemeli.

6) Kış soğuklarında en fazla 15 dakika..

Genel ve özet bilgi:
— Yumurtalardaki embriyoların soğukta kalmalarından doğacak zarar son günlerde daha yüksektir.
— Yumurtaların aşırı sıcaklardan zarar görmesi en çok ilk haftada olur. Son günlere yaklaştıkça fazla sıcağın zarar verme riski git gide azalır.
— Isı dengesizliklerinin sık tekrarlanması embriyoların yaşam şanslarını azaltır. Sonuçta yumurtalardan sağ çıkan civciv sayısı daha az olur; ne kadar dengesizlik, o kadar çok kayıp.

                                                                                                                  Kaynak:tavukdevletli.com Mesajı Paylaş


77 Yalova
  • Gösterim 3,769 
  • Doğal Kuluçka
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.