Google

Keklik Yumurta Saklanması Kuluçka Ve Civciv Bakımı

Başlatan Metin Uçar, 30 Mart 2012, 16:44:10

« önceki - sonraki »
Keklik Yumurtalarının Saklanması
Kekliklerden verim yüksek yumurta elde edebilmek için kafeslerde bir erkek kekliğe iki veya üç dişi olacak şekilde beslenmelidir ki verim oranı en yüksek olsun. Hayvanları stres yapacak her türlü sesten ve canlıdan uzak tutmak gerekir. Stres, erkeğin eşleşmesini engelleyecek aldığımız yumurtalarda da verim olmayacaktır. Yumurtaları hemen kuluçkaya koymuyorsak, bekletmemiz gerekiyorsa, yumurtaların sivri tarafı alta gelecek şekilde 10 °C derece ile 16 °C  derece sıcaklıkta ve 50- 60 bağıl nem ile saklanmalıdır. Yumurtalar 21 °C'nin üzerinde sıcakta bekletilmesi durumunda, yumurtanın kan yolları harekete geçeceğinden verim düşer. Yumurtalar en fazla 10 güne kadar bekletilmelidir. 10 günden sonra beklediği her hafta çıkım oranı yüzde 10 düşer. Bekletilen yumurtalar her gün hafif bir şekilde, fazla sallanmadan konum değiştirilmelidir. Yumurtanın aynı şekilde bekletilmesi sarısının kabuk içine yapışmasına neden olacaktır.

Keklik Kuluçka
Yumurtaları kuluçka makinesine koyacaksak, makineyi 24 saat önceden çalıştırıp sıcaklığı 37,8 °C de, bağıl nemi ise 60 – 65 seviyesinde hazır tutmamız gerekir. Keklik yumurtasının gelişim ve çıkım süresi 24 gündür. 21 gün gelişim süresi boyunca otomatik çevirme sistemli makine kullanıyorsak günde en az 6 defa 45 derecelik açılarda sağa ve sola olmak üzere çevrilmesi gerekmektedir. Yumurtalar da 7 ile 10. günden itibaren civciv oluşmaya başlayacaktır. Yumurta kontrol lambası ile yumurtaları bu sürede kontrol edip dolu olup olmadığını anlayabiliriz. 21. günün sonunda ise makinenin çevirmesini durdurup çıkım süresine geçmiş oluruz. Gelişim dönemi sonunda yumurtaları kontrol lambası ile tekrar kontrol edip dölsüz olanları ayırmamız gerekir. Çıkım süresinde yani son üç günde sıcaklığı 36.8 °C dereceye düşürüp bağıl nemi ise 80 – 85 seviyelerine çıkarmamız gerekir. Nem oranının düşük tutulması civcivin yumurta içinde kabuğa yapışıp ölmesine neden olur.

Keklik Civciv Bakımı
Yumurtadan çıkan civcivleri kuruması için 24 saate kadar makinenin içinde tutulabilir. Yeni çıkmış bir civciv 72 saate kadar açlığa dayanabilir. Makinede kuruyan civcivlere %5 oranında şekerli su hazırlayıp vermeliyiz. Bu şerbet civcivin sindirim sistemlerini temizleyip yem yemeye hazır hale getirecektir. Şerbet verilen civcivlere şerbetten 5-6 saat sonra yem vermeye başlamalıyız. Kuluçkadan çıkan civcivlerin olması gereken sıcaklık ilk hafta 35 °C olmalıdır. Her sonraki hafta 2 °C azaltılarak 6 hafta sonunda normal ortama alınır.  Yumurtadan çıkan civcivlere ilk 21 gün boyunca broiler civciv başlangıç yemi, 21 günden sonra palet civciv geliştirme yemi verilir.
Mesajı Paylaş


  • Gösterim 5,647 
  • Keklik
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.