Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Tavukçuluk Sektörü

Başlatan Metin Uçar, 01 Mart 2012, 23:53:01

« önceki - sonraki »
Tavukçuluk Sektörü

Tavukçuluk son yıllarda tarım konuları içerisinde değil gibi görülüyor.

Hem tavukçuluk sektöründe çalışanlar, hem de tarımın diğer kollarında çalışanlar tavukçuluk sektörünün artık iyice farklılaştığını, tarımın bir dalı olmaktan ziyade kendi içinde farklılaşmış bir endüstri biçimi haline geldiğini düşünüyorlar.

Bunun doğru olduğunu da kabul etmemiz gerekir.

Tavukçulukta temelde iki ayrı üretim biçimi vardır ve ikisi de birbirinden oldukça farklıdır. Birincisi et tavukçuluğu, diğeri yumurta tavukçuluğu.

 
17.03.2008

Tarımsal Yatırım Yapmak 6. Bölüm

Tavukçuluk Sektörü

Tavukçuluk son yıllarda tarım konuları içerisinde değil gibi görülüyor.

Hem tavukçuluk sektöründe çalışanlar, hem de tarımın diğer kollarında çalışanlar tavukçuluk sektörünün artık iyice farklılaştığını, tarımın bir dalı olmaktan ziyade kendi içinde farklılaşmış bir endüstri biçimi haline geldiğini düşünüyorlar.

Bunun doğru olduğunu da kabul etmemiz gerekir.

Tavukçulukta temelde iki ayrı üretim biçimi vardır ve ikisi de birbirinden oldukça farklıdır. Birincisi et tavukçuluğu, diğeri yumurta tavukçuluğu.



Et Tavukçuluğu

Et tavukçuluğunda üretici civcivleri damızlıkçı işletmeden alır. 35-42 günlük sürede bu civcivleri 2 kg kadar semirtir ve satar. Daha sonra kümesini temizler, arınıklaştırır (dezenfekte eder) ve yeni civcivler alıp yeni bir üretim yapar. Buna göre bir üretici yılda 4 ila7 sefer üretim yapabilir.

Et tavukçuluğunda kafes pek kullanılmaz. Hayvanlar zeminde, genelde talaş altlık üzerindedir. Yemlik ve suluklar hayvanların önüne yukarıdan sarkıtılır.

Yumurta Tavukçuluğu

Yumurta tavukçuluğuna başlamak için üretici genelde 16 haftalık "yarka" denilen dişi tavukları alıp kümesini doldurur. Yumurtacı işletmeler, genelde üst üste 2-3 hatta bazen 4-5 kafes şeklindedir. Bu kümesler yumurta tavuğu ile doludur. Hayvanlar sürekli yem tüketip yumurtlarlar.

Tavukçulukta Verim

Et tavukçuluğunda 40 gramlık civciv 40 günde 2 kg ağırlığa ulaşıyor. 1950'lerde bir civcivin 1 kg ağırlığa ulaşması için 6 ay geçmesi gerekiyordu.

Yine 1950'li yıllarda, en yüksek verimli yumurtacı sürüsünde, tavuk başına yumurta verimi 220 adet iken, bugün bu sayı 330 adettir.

Günümüzde tavukların bu yüksek verimlere gelmiş olasının sebepleri şunlardır:

1- Islah, yapay seleksiyon (Tavuk türünün ıslaha uygunluğu):

Tavuk kısa sürede hızla üreyebilen bir hayvan. Cinsel olgunluğa ulaşma süresi de çok kısa. Bu sebeple ıslah yapmak için kısa sürede büyük bir sürü oluşturabilir, bu büyük sürünün verimlerini kısa zamanda ölçebilir ve en verimli olanları ayırabilirsiniz. Tüm bu işlem en çok bir yıl sürer.

İşte büyük sürülerdeki en verimli hayvanlar uzun yıllardır seçilerek verimlilik hızla arttırılabildi.

Islahta bu kolaylıklar sığırlarda da olsaydı, şu an sığırcılıkta da mevcut durumdan çok daha ciddi verim artışları sağlanabilirdi.

Ancak tavukçulukta da son zamanlarda doğanın izin verdiği sınıra yaklaşıldı.

Et tavuklarının kalpleri hızlı ağrılık artışını kaldıramayabiliyor. Çok yüksek verimli etçi tavuklar, ani stres sonucu kalp krizi geçirip ölebiliyor.

Yumurta tavuklarında yapılan araştırmaya göre bir yumurta tavuğu genetik olarak en az 25 saatte bir yumurta üretebiliyor. Bu da bu canlının genetik olarak en fazla yılda 350 yumurta üretebilmesi demek. Yani tavuğun mevcut genetik yapısı ile verim eşiği yılda 350 yumurta.

Ancak araştırmacılar bu sorunu aşmak üzereler. Yumurta oluşumunda en çok zaman alan aşama kabuğun üretilme aşaması. Kabuksuz yumurta üretimi ile verimin arttırılması gündemde. Ayrıca tavukta biri dumura uğramış durumda iki ayrı yumurta kanalı var. Araştırmacılar bu dumura uğramış kanala işlev kazandırmayı hedefliyor.

Şu an belirlenmiş olan hedef, tavuk dünyaya geldiğinde yumurta kanallarında bulunan potansiyel yaklaşık 5000 yumurta çekirdeğinin gerçek bir yumurta haline getirilebilmesi!



2- Islah (Genetik biliminde insanlığın yaptığı gelişmeler):

İnsanlık özellikle DNA' nın keşfinden sonra genetik biliminde hızla ilerledi. Tavuk ıslahında özellikle biyoistatistikten yararlanarak çok önemli verim artışları sağlandı.

Ancak tavuk geninde yapay olarak değişim yapılmamıştır. Yapay genetik değişim şu an sadece bitkiler üzerinde uygulanmaktadır.



3- Besleme (Besleme biliminde insanlığın yaptığı gelişmeler):

Hayvan besleme alanında son 50 yılda çok büyük gelişmeler kaydedildi. Hem hayvanların ihtiyaçları hem de verilecek yemin nerede nasıl etki yaptığı oldukça iyi biliniyor. Öyle ki artık saha koşullarında 1,7 kg yem ile 1 kg tavuk eti üretmek mümkün (ki bu 1,7 kg yemin en az % 12' sinin su olduğunu, yemin verilirken kısmen döküldüğünü, bu yemin bir kısmı ile hayvanın et değil ısı enerjisi üretmek zorunda olduğunu da düşünün)

Özellikle yem katkıları ve antibiyotikleri de bu maddeye dahil edersek, bunların verim artışlarına büyük katkısı olduğunu belirtmek gerekir.



4- Yetiştiricilik (Hayvan yetiştiriciliği biliminde insanlığın yaptığı gelişmeler):

Son zamanlarda kümes serinletme-havalandırma, besleme-sulama sistemleri, aydınlık-karanlık uygulamaları gibi teknikler verimlerin hızla artmasını sağlamıştır.



5- Hayvan sağlığı (Hayvan sağlığı biliminde insanlığın yaptığı gelişmeler):

Veteriner hekimliği alanındaki gelişmeler de tavukçulukta verimlerin bu düzeylere gelmesinin önemli nedenlerindendir.


                                                                                                                                                                               Alıntıdır

Mesajı Paylaş


  • Gösterim 3,813 
  • Tavuk
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.