Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Danalara Fazla Kilo Cezası

Başlatan mire, 04 Ocak 2012, 16:19:49

« önceki - sonraki »
Danalara Fazla Kilo Cezası

ali Ekber Yıldırım / Tarım Dünyasından
  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap

çiğ Süt Fiyatının 2008 Yılında 40 Kuruşa Kadar Düşmesi İle Yaklaşık 1 Milyon Süt Hayvanı Kesime Gitti. Bunun Faturası İki Yıl Sonra Et Fiyatlarının Artması İle Büyük Bir Krize Dönüştü. İki Yıldan Beri Kasaplık Canlı Hayvan, Besilik Dana, Karkas Et Ve Kurban Bayramında Da Kurbanlık Hayvan İthalatı Yapılıyor. İki Yılda İthalata ödenen Döviz 2 Milyar Dolara Yaklaştı.

ithalat Sürerken, Besilik Dana İthalatında Aziz Nesin öykülerini Aratmayacak Cezalar Kesildiği Ortaya çıktı. Avustralya'dan İthal Edilen Besilik Danalara Bir Aylık Gemi Yolculuğunda 700- 800 Gram Fazla Kilo Aldı Diye Milyonlarca Lira Ceza Kesildi.

danalara Fazla Kilo Cezası Neden Kesiliyor Ve Bu Cezalar Nasıl ödenecek?

bu Sorunun Yanıtından önce, İthalatla İlgili Kısa Bir Bilgi Verelim.

türkiye'nin Karkas Et Ve Canlı Hayvan İthal Etmesi, Bilinçli Ya Da Bilinçsiz Uygulanan Yanlış Politikaların Sonucudur. Sahip Olduğu İklim, Toprak Ve İnsan Gücü İle İthalatçı Değil, İhracatçı Olması Gereken Türkiye, Geçmişte De çok Miktarda Hayvan Ve Et İthal Etti. İthalatın çözüm Olmadığı Görüldü.

fakat, Geçmişten Ders Alınmadığı İçin İthalat Tam Gaz Devam Ediyor. Et Ve Balık Kurumu'na Tanınan Sıfır Gümrükle İthalat Yetkisi 2012 Sonuna Kadar Uzatıldığına Göre, 2012′de De İthalat Devam Edecek.

ithalat Yapmak Ayıp Değil Elbette. İhtiyaç Varsa Yapılır. Fakat İthalat Yapılırken De ülkenin çıkarları Gözetilir.

nedir O çıkarlar?

örneğin Karkas Et Veya Kasaplık Hayvan Yerine Besilik Hayvan İthal Edilmesi ülkenin Yararınadır.

karkas Et İthal Ettiğinizde, Hayvan Kesimi İthalatın Yapıldığı ülkede Olur. Kesimde İstihdam Edilenler Orada çalışır. Hayvanın Derisi, Sakatatı, ötesi Berisi O ülkede Kalır. Deri Sektörünüz Deri Bulmakta, Restoranlarınız Sakatat Bulmakta Zorlanır.

kasaplık Hayvan İthal Ederseniz, Hayvanı Getirir Keser Derisini, Sakatatlarını Alırsınız. Getirisi Ete Göre Daha Fazla Olur.

henüz 1 Yaşına Gelmemiş Besilik Danayı İthal Ederseniz En Az Birkaç Ay İçerde Beslersiniz. Yem Sektörünüz Para Kazanır. Besici İstihdam Yaratır. Veteriner Hekimler Hizmet Verir. Hayvanı Kestiğinizde Derisi, Sakatatları ülkede Kalır. Ayrıca Deri Ve Sakatat İthal Etmenize Gerek Kalmaz.

yeterince Yerli Hayvanınız Yoksa, İthalat Yapmak Zorundaysanız Et Veya Kasaplık Hayvan Yerine Besilik Dana İthal Etmek ülke İçin Daha Yararlı Olduğu çok Açık.

besiciler İçin De İşlerini Sürdürmek Ve Yerli Hayvan Varlığı Artıncaya Kadar Belli Bir Süre Besi Danası İthal Etmek Daha Uygun Görülüyor.

fakat, Hükümet özellikle De Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Aynı Görüşte Değil. Besilik Dana İthalatı Yapanlara öylesine Cezalar Kesiliyor Ki, Besi Danası Yerine Karkas Et Ve Kasaplık Hayvan İthalatı Adeta Teşvik Ediliyor.

türkiye'nin Değişik Bölgelerinden çok Sayıda Besici Aradı. Anlattıklarına önce İnanmak İstemedik. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'na Sorunca Anlatılanların Doğru Olduğu Ve çözüm İçin çalışmaların Başladığını öğrendik.

aziz Nesin'lik Diyebileceğimiz, İthal Besi Danalarına Fazla Kilo Cezasının öyküsü özetle şöyle:

besiciler, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Belirlediği şartlar çerçevesinde Besilik Dana İthalatı İçin Gerekli Evrakları Tamamlayarak Bakanlığa Başvuruyor. Avustralya'dan İthalat Yapmak İçin Bakanlığın Görevlendirdiği Veterinerlerin Denetiminde Hayvanlar Seçiliyor. Gerekli Testler Yapılıyor. Hayvanların Türkiye'ye Getirilmesi İçin Gemiler Ayarlanıyor. Gemiye Yükleme Yapılmadan önce Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Bu ülkede Mavi Dil Hastalığı Görüldüğünü Bu Nedenle Mavi Dil Hastalığı Testine De Tabi Tutulacağını Bildiriyor. Bu Testin Yapılması Demek Hayvanların Yaklaşık 20-25 Gün Daha Avustralya'da Kalması Demek. Hayvanlar Bu Sürede Beslenmeye Devam Edecek Ve Kilo Alacak.

gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Belirlediği "besilik Sığır İthalatı İçin Teknik Ve Sağlık şartnamesi'ne Göre, İthal Edilecek Canlı Besilik Sığırların Erkek, Kültür ırkı Ve Bunların Melezi Olması, Hayvanların Her Biri 12 Aylıktan Küçük Ve Ağırlığı 300 Kilonun Altında Olması şartı Var.

bakanlığın İstediği Test Yapıldıktan Sonra Hayvanlar Gemiye Yükleniyor Ve Türkiye'ye Doğru Yola çıkarılıyor. Yolculukta Yaklaşık Bir Ay Sürüyor. Hayvanlar Gemide Besiye Alınıyor. Yine Kilo Almaya Devam Ediyor. Gemi Türkiye'de Limana Yanaşınca Hayvanlar Gemiden İndiriliyor Ve Kamyonlara Yüklendikten Sonra Tartıya Giriyor. Kamyonda Kaç Hayvan Varsa Ortalama Kilosu Alınıyor. Diyelim Ki Bir Kamyonda 20 Hayvan Varsa Teknik şartnameye Göre Her Bir Hayvan 300 Kilonun üzerinde Olamayacağına Göre, En Fazla 6 Bin Kilo (6 Ton) Olması Gerekiyor. 20 Hayvanın İçinde Olduğu Kamyon 6 Bin 1 Kilo Gelince şartnameye Uyulmadığı Gerekçesi İle İthalatçının Getirdiği Hayvan Sayısına Bağlı Olarak Milyonlarca Lira Ceza Kesiliyor. Kilo Fazlasına Göre, Kesilen Cezalar, İthal Edilen Hayvanların Değerinin 3-4 Katından Daha Fazla.

tespit Ettiğimize Göre Yaklaşık 20 Firma Bu şekilde Ceza Almış. Bazı şirketlere Kesilen Ceza 10 Milyon Liranın üzerinde.

gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün Kestiği Ceza ödenmedikçe Hayvanlar Kesilemiyor.

yedikleri Ceza İle şaşkına Dönen Besiciler, Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne Başvurarak Mavi Dil Hastalığı İçin İstenen Testin Uzun Sürmesi Nedeniyle Hayvanların 20 Gün Fazladan Beklediğini Ve Beklerken Kilo Aldığını Bu Cezaların Kesilmesinde Kendilerinin Sorumlu Tutulamayacağını Anlatıyor. Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Besicilerin Haklı Olduğunu, Danaların Beklerken Ve Gemiyle Taşınırken Yolda Kilo Almasının Normal Olduğunu, Besicilerin Bundan Sorumlu Tutulamayacağını Yazı İle Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne Bildiriyor. Fakat, Bu Yazı Da İşe Yaramıyor. Gümrükler Genel Müdürlüğü Teknik şartnameye Göre Danaların 300 Kilodan Fazla Olamayacağını Cezaların ödenmesini İstiyor.

günlerdir Ankara'da Derdini Anlatmaya çalışan Besiciler, Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı İle Birkaç Kez Görüşüyorlar. Hayati Yazıcı Da Besicilere Haklı Olduklarını, Sorunun Bakanlar Kurulu'nda çözülebileceğini Anlatır. O Günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ameliyat Olunca Bakanlar Kurulunun Toplanması Zaman Alır. Bakanlar Kurulu'nda Konunun Konuşulup Konuşulmadığı Bilinmiyor. Fakat, Cezaların Haksız Yere Kesildiğini Düşünen Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Besicileri Ankara'ya Uzlaşmak İçin çağırarak Cezanın En Azından Yüzde 10′nun ödenmesini Ve Böylece Konunun Kapatılmasını İster. Yüzde 10 Ceza Bile Besiciler İçin çok Büyük Para. Bu Nedenle Bazıları Bir An önce Bu İşten Kurtulmak İçin Uzlaşmayı Kabul Eder. Bazı Besiciler İse Bunu Onur Meselesi Yapar. Sorumlu Olmadığımız Bir Cezayı Neden ödeyelim Diyerek Uzlaşmayı Kabul Etmez. Bu Besiciler şimdi Mahkemeye Gidecekler.

gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı İse, Sorunun Bundan Sonra Yaşanmaması İçin Besi Sığırı İthalatında Kilo Sınırını 300 Kilodan Daha Yukarıya çekmek İçin çalışma Yapıyor.

besiciler Haklı Olarak öfkeli. İyi Niyetlerinin Kurbanı Olduklarını Düşünen Besiciler, "hayvanlardan İkisi Kabız Olsa Bile Bir İki Kilo Fazla Gelir. Gemide Gelirken üzerindeki Pislikleri Toplasanız Her Birinde Bir İki Kilo çamur, Pislik çıkar. Böylesine Bir Ortamda Bize Kesilen Cezaların Bir Kuruşunda Bile Bizim Sorumluluğumuz Yok. Biz ülkemizi Düşünerek Besilik Dana İthal Etmek İstedik. Fakat Cezalandırıldık. Bilseydik Kasaplık Hayvan Veya Et Getirirdik" Diyorlar.

sadece üretenlerin Değil, İthalatta Da ülkenin Yararını Düşünenlerin Cezalandırılması, Uygulanan Hayvancılık Politikasının çok Bilinçli Bir Biçimde Uygulandığını Gösteriyor. Ne Dersiniz?

url: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Mesajı Paylaş


  • Gösterim 2,961 
  • Genel
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.