Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

BALIKTAN İNEĞE KADAR HER ŞEY GDO

Başlatan mire, 04 Ocak 2012, 10:42:19

« önceki - sonraki »
BALIKTAN İNEĞE KADAR HER ŞEY GDO

Prof. Ceylan'dan şok açıklama: GDO'lu yemle balık ve inekler de besleniyor. 2010′da 1.2 milyon ton mısır ithal ettik, çoğu GDO'luydu.

- Tekrar tartışma konusu olan GDO'lu yemlerin gıdanın olduğu her yere ulaştığı anlaşıldı. Profesör Doktor Necmettin Ceylan, GDO'lu yemlerle balıkların, ineklerin ve kanatlıların beslendiğini belirtirken, "Ama korkmaya gerek yok. Bütün dünyada bu böyle, Avrupa Birliği'nde de böyle bir durum söz konusu" dedi.

Ceylan, "Zaten mesela mısırda 40 bin adet gen oluyor, 41 bininci geni aktarıyorsunuz. Ağzınıza aldıktan sonra da DNA parçalanıyor. Dolayısıyla bunları tüketmekle hiçbir şey olmaz" diye konuştu. Ceylan, GDO'yla beslenen bir hayvanın da dışarıdan anlaşılamayacağını söylerken, bu yemlerle beslenen hayvanların etiketlenmesine gerek olmadığını söyledi.

Türkiye'de yapılan hayvancılıkta mısırdan buğdaya, arpadan soyanın işlenmiş tanesi ve küspesine kadar birçok farklı unsurun kullanıldığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ceylan, 5 milyon ton mısır üreten Türkiye'nin 2010 yılında 1.2 milyon ton da mısır ithalatı yaptığını ve ithal edilen mısırın büyük ölçüde GDO'lu olduğunu söyledi.

Soyanın yüzde 95'i GDO'lu

Soyada da benzeri bir durum olduğunu kaydeden Ceylan, "2010 yılında 2.2 milyon ton soya ithalatı gerçekleştirdik. Bunun yüzde 95'i GDO'lu. Çünkü ticarete sunulan soyanın yüzde 95'i GDO'lu" diye konuştu. Mısır ve soyanın yem olarak et ve yumurta tavuklarında, balıklarda ve ineklerde kullanıldığını belirten Ceylan, "Mısır kullanımı süt ineklerinin yemlerinde genellikle yüzde 10-20 aralığında. Fiyatına göre değişir. Soya ise inek yemlerinde yüzde 10'dan daha az düzeyde kullanılır. Balık yemlerinde de, soya ve ürünleri kullanılır. Mısır ve soyanın kanatlıların beslenmesindeki yeri ise yüzde 50 ve hatta daha fazla olabilir" dedi.

1996'dan beri kullanılıyor

GDO'lu yem kullanımına 1996'da başlandığını ve kullanım miktarının giderek arttığını belirten Ceylan, "Ama tüm dünyada bu böyledir ve normal bir uygulamadır. AB de bu yöntemleri kullanıyor. Avrupa Birliği 27 milyon ton GDO'lu soya kullanıyor. Toplam 150 milyon tonluk bir yem potansiyelleri var, 6-7 milyon ton da GDO'lu mısır kullanıyorlar" dedi. Türkiye'de ise kayıtlı 11.5 milyon ton hayvan yemi üretimi olduğunu belirten Ceylan, "İthalat rakamlarını ve kullanım oranlarını dikkate aldığımızda karma yemin yaklaşık yüzde 25'i GDO'lu yemdir" diye konuştu.

Havadan, sudan gelmiş

GDO ile ilgili olarak yapılan araştırmaların da eksik aktarıldığını savunan Ceylan, "2006 yılında İtalya'da yapılan bir araştırmada market sütleri toplanmış ve GDO'ya rastlanmış deniliyor. Ancak bu araştırmayı yapan araştırıcılar buldukları DNA parçacıklarının 'bulaşmadan kaynaklandığını' belirtiyorlar. Bu da havadan, sudan, gübreden bulaşıyor demektir. Toprağı elinize sürdüğünüzde de benzeri bir durum oluşabilir" dedi.

Mısır bitkisinde 40 bin adet genin bulunduğunu ifade eden Ceylan, "GDO yöntemiyle bir gen daha aktarılıyor. O genin de doğru aktarılıp aktarılmadığı 8-10 testle inceleniyor. Bitkide de olsa, hayvanda da olsa, bakteride de olsa genlerin yapısı benzerdir, dolayısıyla tüm genler aynı yolla sindirilir. Bu nedenle endişe etmek gerekmiyor, insanlar ve hayvanlar 10 binlerce yıldır gıda ve yem tüketerek sürekli zaten DNA tüketiyorlar. Tüketmekle bir şey olmaz" dedi.

'Yem sanayicilerinin danışmanı değilim'

Kendisiyle ilgili olarak Türkiye Yem Sanayicileri Birliği'nin danışmanlığını yaptığı yönünde bilgiler olduğunu belirten Ceylan, "Bu birlik tüm Türkiye'nindir. Türkiye'nin ve Türk üreticisinin haklarını korur, başka bir gayesi yoktur. Ben bu birliğin yem üreticilerini aydınlatmak için senede 4 defa çıkarılan bilimsel dergisinin yayın kurulunda yer alıyorum ve gönüllü olarak yer alıyorum, dergide basılmak üzere akademisyenlerden gelen makaleleri diğer üyelerle birlikte değerlendiriyoruz. Bunun için bir kuruş dahi almışlığım yok" dedi.

Sanal âlemde sor öğren kampanyası

Türkiye'deki Slow Food Hareketi üyeleri, GDO'ya karşı sosyal medyada kampanya başlattı. Slow Food/Fikir Sahibi Damaklar Grubu üyeleri, Türkiye'deki et, süt ve yumurta üreticisi şirketlere internet ve tüketici hattı numaralarını arayarak GDO'lu yem kullanıp kullanmadığını soruyor. Grup, internet sayfasında "Biyogüvenlik Kurulu 13 GDO'lu mısır çeşidine, onay verdi. Bu yemleri kullananlar etiketine yazmayacaklar ürettikleri ne tavuğun ne yumurtanın ve ne de etin.. Siz oysa bilmek istersiniz, değil mi?" diyerek tüketicileri, 'sorup öğrenmeye' çağırdı.



URL: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap




Mesajı Paylaş


  • Gösterim 2,338 
  • Genel
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.