Google

Tavukların etinden ve yumurtasından faydalandık şimdi sıra tüylerinde

Başlatan Metin Uçar, 20 Mart 2012, 22:45:13

« önceki - sonraki »
Amerika'da her yıl çöpe atılan tonlarca tavuk tüyü, artık plastiğe dönüştürülüyor. Örneğin çiçek yetiştirenler, yakında, satın aldıkları bitki ve çiçek saksılarıın aslında tavuk tüyünden yapıldığını görecek. Washington'da yaşayan iki bilimadamı, tavuk tüylerini kullanarak biyolojik olarak çözülebilen plastik üretiyor. Bu malzeme, plastik sanayiinin geleceğini değiştirebilecek nitelikte.

Amerikan kümes hayvancılığı sektörü her yıl 2 bin ton tavuk tüyü üretiyor. Tüylerin bir kısmı yastık, palto ve düşük kalite hayvan yemi üretiminde kullanılıyor. Yüzde 80'iyse çöpe atılıyor.

Ancak yakında tavuk tüylerini biyolojik olarak çözülebilen plastiğe dönüştürmek mümkün olacak. Bahçecilik Araştırma Enstitüsü'de çalışan kimyager Mesut Huda şöyle konuşuyor:

"Bu plastik oluşumlar yüzde yüz tavuk tüyünden yapılmış. Bu malzeme, sadece bitki ve çiçek saksılarında değil, otomotiv sektöründe yedek parça yapımında da kullanılabilir."

Mesut Huda, birkaç yıl önce, çöpe atılacak tavuk tüylerinin kullanımı üzerinde çalışan Tarım Bakanlığı araştırmacısı Walter Schmidt'le güçlerini birleştirmiş. İkili, tavuk tüylerinden resim kağıdı, çeşitli emiciler, su ve hava filtreleri ve yalıtım malzemeleri üretiyor.

Schmidt, tavuk tüylerinin kimyasal bileşiminin ve gücünün, farklı alanlarda kullanımı kolaylaştırdığını söylüyor:

"Tavuk tüyleri, selülozdan 8 kat daha güçlü. Tüyler, doğaları gereği dayanıklı ve sağlam. Tüyler eğer iki kat ağırlığa sahip olsa ya da güçlü olmasa kuşlar uçamaz."

Biyolojik olarak çözülebilen plastik üreten Schmidt ve Huda daha sonra saksı yapımına başlamış. Schmidt, petrol bazlı plastiğin ömrünün çok uzun olduğunu ancak çoğunun yeniden kullanılmadan atıldığını söylüyor. Tavuk tüyünden yapılan saksıların ömrüyse altı ayla birkaç yıl arasında değişiyor.

Schmidt, "Petrolden yapılan plastik birkaç yüzyıl boyunca bozulmuyor. Sadece bir yıl boyunca kullanacağınız bir plastik ürünün birkaç yüzyıl boyunca doğaya karışmamasının hiçbir anlamı yok." diyor.

İki uzman, otomotiv sektörü için de üretim yapıyor. Bunlardan biri, arabaların ön panelleri. Ürettikleri plastiğin kullanım alanının çok geniş olduğunu söyleyen ikili, biyolojik olarak çözülen saksılara şimdi de bitkilere yararlı olacak başka atık maddeler ekliyor.

Schmidt, "Bu topaklanmış hayvan dışkılarını saksılara ekliyoruz. Böylece bitkiler besinlerini saksıdan alıyor." diyor.

Uzmanlar, en geç iki yıl içinde biyolojik olarak çözülen çiçek saksılarının tüm ülkede satışa çıkacağını, petrolden yapılan plastik saksıların da gözden düşeceğini umuyor.

Kaynak: VETEKNOLOJİ Mesajı Paylaş


  • Gösterim 2,894 
  • Tavuk
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.