Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Steril kümes, temiz hava, planlı yem

Başlatan mire, 04 Ocak 2012, 16:47:00

« önceki - sonraki »
Steril kümes, temiz hava, planlı yem
Entegre tavuk üretim tesisi sahiplerinin her birinin, kapasitesine göre, sayıları 100'lerle ifade edilen sözleşme çiftliği bulunuyor. Bu çiftliklerde aynı anda on binlerce tavuk besleniyor. Tavukların bulunduğu ortamlar, uluslararası standartlara uygun biçimde oluşturuluyor.

Kümeslerde ısıtma ve soğutma daha çok "havalandırma fanlarıyla" gerçekleştiriliyor. Havalandırmaya özel bir önem veriliyor. Civcivlerin yaşam şartlarının stresten uzak ve en konforlu hale getirilmesi amacıyla kümesin "nem" oranına ve "ısının eşit dağılımına" özen gösteriliyor.

Yaşamlarının ilk haftasında 33 C ısıya ihtiyaç duyan piliçler, büyüdükçe ortam sıcaklık derecesi 24 C'ye dek düşüyor. Gerekli teknik donanım ile uygun iklim koşulları sağlanmadığı takdirde, yaşam şartları kötüleşen hayvanlarda sağlık sorunları baş gösterebiliyor ve verim azalıyor.

Kümesler, dünya standartlarına uygun biçimde, bölgesel çevre koşulları dikkate alınarak inşa ediliyor. Kümeslerin içine ve bulunduğu alana "sorumlusu hariç", giriş çıkış; tamamen kontrol altında tutuluyor. Özellikle de yabani ve evcil (kedi, köpek, fare) hayvanların girişi engelleniyor... Tavukların hastalık yapıcı mikrop ile teması ortadan kaldırılıyor. Kümeslerde metrekareye ortalama 15 civciv düşüyor. Bu sayı coğrafi bölgenin ya da içinde bulunulan mevsimin iklim koşullarına göre, dünyada da uygulandığı gibi, 10-18 arasında değişebiliyor.

Piliçler, bu dönemde, en iyi gelişimi göstermeleri için yem yemeye teşvik ediliyor. Piliçlere verilen yem, Tarım Bakanlığı'nın koyduğu standartlar doğrultusunda, mısır, soya gibi ürünlerin maksimum verime uygun, bilimsel formüllerle bir araya getirilmesiyle oluşuyor ve üretici firma tarafından belirli aralıklarla çiftliğe iletiliyor.

Yem sevkıyat planlaması, üreticinin çiftliğe tahsis ettiği veteriner hekimler tarafından hayvanların yaşları ve kesim zamanları dikkate alınarak yapılıyor. Piliçler 45 günlük süreçte, büyüklüklerine göre içeriği ve miktarı değişen oranlarda planlı biçimde yem yiyor.

Besi döneminin sonunda, istenen ağırlığa ulaşmış olan piliçler, bu kez özel araçlarla çiftlikten alınarak kesimhaneye gönderiliyor. Orada robot askılara alındıktan sonra, bir daha ürüne el değmiyor ve her şey otomatik olarak yapılıyor.

Önce su içinde şoklanarak bayıltılan piliçler; otomatik kesme aletine aktarılıyor, kesim işleminden sonra özel bir makinede tüylerinden arındırılıyor. "İç organları" çıkartılarak suyla yıkanıyor, ardından buzlu su kazanlarına girerek soğutuluyor.

En sonunda ağırlıklarına göre gruplandırılıyor,  tüm olarak ya da parçalara ayrılarak kasalara konuyor ve soğuk hava depolarına naklediliyor. Buradan da tüketiciye sunulmak üzere kasaplara, marketlere, satış noktalarına ulaştırılıyor.

Mesajı Paylaş


  • Gösterim 2,880 
  • Genel
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.