Google

Balıklar için kuluçka makinesi (kütahyanın sesi haber sitesi)

Başlatan İLYAS ŞEN, 11 Aralık 2012, 14:39:59

« önceki - sonraki »


Domaniç ilçesinde balık çiftliği işleten Mustafa Gezer, alabalık yetiştiriciliğinde verimi yüzde 50'den yüzde 95'e yükselten kuluçka makinesi geliştirerek, seri üretime başladı.
Domaniç ilçesinde balık çiftliği işleten Mustafa Gezer, alabalık yetiştiriciliğinde verimi yüzde 50'den yüzde 95'e yükselten kuluçka makinesi geliştirerek, seri üretime başladı.

Gezer, balık üretimi yaparken, istediği verimi alamayınca, kendi makinesini yaptı.

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde yaşayan balık çiftliği işletmecisi, alabalık yetiştiriciliğinde balık yumurtalarından verimi yüzde 50'den yüzde 95'e yükselten kuluçka makinesi geliştirerek, seri üretime başladı.

İlçeye bağlı Sefa köyünde alabalık çiftliği işleten Mustafa Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut yöntemde balık yumurtalarından yüzde 50'sinden yavru alabildiği için oluşan yüzde 50'lik kaybın nedenlerini araştırdığını bildirdi.

Kaybın, bazı noktalara yeterli oranda hava ulaşmamasından kaynaklandığını belirlediğini ifade eden Gezer, bunun üzerine bir kuluçka makinesi geliştirdiğini anlattı.

Gezer, geliştirdiği makineyi ilk olarak kendi tesislerinde deneyip başarılı olduğunu dile getirerek, ''Tasarladığım sistemle suyun tam dolaşımını ve yumurtaların kör noktada kalmamasını sağladım. Eskiden yüzde 50 olan yavru alım miktarı, yüzde 95'e çıktı. Yüzde 5'lik kayıp başka etkenlerden kaynaklandı'' dedi.

-Romanya ve Azerbaycan'dan siparişler aldı-

Çiftliğinde kullandığı makineyi gören çevredeki diğer işletmecilerin kendisinden makine üretmesini talep ettiğini ve alabalık yetiştiriciliğini terk ederek makinenin seri üretimine başladığını kaydeden Gezer, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne (KTÜ) başvurarak, makinesini test ettirdiğini söyledi.
Gezer, KTÜ'nün verdiği raporla makinenin verimliliğinin onaylandığına işaret ederek, ''Makineme patent almak için müracaatta bulundum. Patent süreci devam ediyor. Türkiye'nin pek çok yerinde bu makineler kullanılıyor. Yurt dışından da Romanya ve Azerbaycan'dan siparişler aldım'' diye konuştu.
Makineyi kullanan alabalık çiftliği işletmecilerinden Osman Bayram da makineyi faaliyete geçirdikten sonra yumurtalarda oluşan kayıplardan kurtulduğunu ve üretimle ilgili hevesinin arttığını ifade etti.

Bayram, iyi bakım, sağım, döllendirme, su sirkülasyonu ve kuluçkalıklarla yumurtalardan yüzde 100'e varan verim aldığını sözlerine ekledi.


Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 3,165 
  • Akvaryum & Balık Genel
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.