Google

Kanatlılarda beslenme alışkanlıkları hastalık ve koruma yöntemleri

Başlatan İLYAS ŞEN, 17 Aralık 2013, 10:45:36

« önceki - sonraki »


Arkadaşlar bu mevsimlerde özellikle Sonbahar ve kış döneminde sıklıkla hastalık ve toplu ölüm haberleri duyarız.
Hiç merak ettiniz mi neden bu zamanlarda çok çoğalıyor bu olaylar. Ben çok merak ettim ve biraz araştırdım biraz da kendi tecrübelerimden biriktirdiğim bilgiler oldu. Şimdi bildiklerimi dilim döndüğünce sizlerle paylaşmak istiyorum.


1- Kanatlılarda beslenme nasıl olmalıdır-

Yaz mevsiminde daha hafif bünyeyi yormayacak özellikle mısır ı yaz aylarında çok az vermeliyiz. Yeşillik hayvanların sindirim sistemini rahatlatması nedeni ile çok faydalı olacaktır. Ama aşırıya kaçmamak şartı ile

Beslenme rasyonlarında pek bahsedilmez ama kanatlılarımızın doğal ihtiyaçları olan kum ve kireç bu ikiliyi kafes veya kümes her nerede besliyorsak hiç eksik etmemeliyiz. Kireç yumurta yaparken çok harcadıkları kalsiyumu geri kazanmalarını sağlar kum ise sindirim sistemleri içi gereklidir.

Yeni başlayan veya acemi tabir ettiğimiz kişilerden en çok duyduğum sorular sularına ne tür ilaçlar veya vitaminler koymalıyım ? oluyor,

Doğal yaşam alanlarında kanatlılar gerek topraktan gerek doğal ortamdaki yetişen bitkilerden ihtiyacı olan kalsiyum ve vitaminleri yedikleri börtü böcek ten de proteinleri karşılayabilirler. Ama kapalı mekanlarda ve kafeslerde beslenen kanatlılarımızın bu ihtiyacını karşılamak pek mümkün olmuyor. Gerçi işini bilenler değişik meyveleri rendeleyerek doğal yolla vitamin kazanmalarını sağlıyor ama bunu herkes yapamayabilir.
O zaman kaçınılmaz olarak periyodik zaman dilimlerinde kanatlılarımıza vitamin takviyesi yapmamız şart. Yalnız sularına vitamin verirken yaptığımız en büyük hata miktarı dozajı ayarlayamamaktır. Konsantre toz veya sıvı haldeki vitaminleri kanatlılarımıza çok az miktarlarda vermeliyiz. Çok verdiğimizde daha yararlı olacağı gibi bir inanca kapılmamalıyız. Çok fazla verilen vitamin yüklemeleri yarardan çok zarar getirir.
Vitamin dışında sularından onlara vermemiz gereken diğer maddeler de probiyotik ve minerallerdir. Nasıl ki bizler insan olarak vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri ıspanak gibi sebzelerden demir ihtiyacımızı karşıyorsak kanatlılarımızın da bu mineral yapı taşlarına ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyacı onlara depomin gibi mineral konsantrelerini sularına karıştırarak vermeliyiz.

Bunun dışında probiyotikler nedir ne işe yararlar kısaca onlardan bahsetmek istiyorum.

Yazdıklarım silinmesin kaydedeyim yine devam edeceğim inşallah.
Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 6,834 
  • Kümes Hayvanları Genel
  • 6 Yanıtlar






Probiyotik öncelikle bilimnelidir ki mayalanma ile oluşan bakterilerin genel adı gibidir.
Bunların iki eşidi vardır. İyi huylu bakteriler kötü huylu bakteriler.
Vucutlarımızda (bağırsaklarıda) bu bakterilerin her ikisine de ihtiyaç vardır. Ama bir dengesi olmak zorunda genelde kabul edilen %85 iyi %15 kötü huylu olmasıdır.
Biri eksik olursa ne olur kısaca ondan bahsedeyim. iyi huylular eksik olursa boşalan alanı hemen diğeri dolduracaktır. O zaman şu olur canlılar tükettikleri gıdaları gerektiği gibi emzimleyemezler. Bunun sonucunda iştahlı gibi görünen sağlıklı gibi görünen canlılarımızın aslında yedikleirnden maksium oranda faydalanamadığı için halsiz düşmeye başlar üreme dönemlerinde dişiler yumurtlayamaz hale gelir erkekler dişileri dölleyemez çünkü halsiz düşerler. Kış mevsiminde ise bu şekilde halsiz düşen canlılarımız mevcut ortamda zaten bulunan mikropların saldırılarına karşı kendini koruyamaz ve hastalıklar birden hortlamaya başlar. Siz zannedersiniz ki hava soğudu kanatlılarımız kendilerini soğuktak koruyamadı ve hastalandı. Halbuki onun iç dünyası yıkılmaya başlayınca hastalıklara karşı direnecek gücü kendinde bulamadığı için pes etti olan biten de aslında budur.

Şimdi gelelim probiyotik takviyesini nasıl yapabiliriz onu anlatmaya.
Bakınız daha önce de dediğim gibi probiyotik mayalanma ile oluşan yararlı bakterilere denir. Bu ise en çok taze mayalanmış ev yoğurdunda bulunur. Bira mayası diye adlandırılan kuru toz mayada bulunur ( aktarlar da satılır.)
Bir de ilaç firmalarının sattığı bazı destekleyici tozlarda bulunur. Bu çok çeşitli markalarda olabilmektedir. Ben bir dönem kullandıklarımın isimlerini vereyim.

DİAZYM 256
Bitoyin

Bir de kanaryacı arkadaş EmreCan tavsiye etmişti.
BİYOTEKSİN LC


Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com



Şimdi vitaminlerden probiyotiklerden vs. bahsettik. Kanatlılarımızın ihtiyacı olan proteinleri unutmamalıyız.
Protein kelime anlamı olarak hayvansal gıdalardan elde ettiğimiz besinlerdir.

  canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, oksijen ve karbon ögeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuş karmaşık yapılı doğal madde:hayvani gıda


Tabiatta bu besinlere ihtiyaç duymadan yaşayan canlılarda vardır. Ama bir çok canlının her iki çeşit beslenmeye ihtiyaçları vardır.
1- Karbonhidratlar
2- Proteinler

Sadece protein ile beslenen canlı türleri ekseri etobur avcılardır. Onların ot yedikleri pek görülmemiştir.
Sadece karbonhidratlarla beslenen canlı zinciri genelde koyun keçi ve benzeri sindirim sistemine sahip canlılardır ve onlar genellikle et yemezler.
Ama kanatlılar bu yönleri ile farklılaşırlar. Her iki çeşit besinden de tüketmeleri gereklidir. Aslında bu bizler için büyük bir nimet.
Bir düşünsenize doğada çoğalan börtü böcek kurtçuk sinek larvaları gibi besin zincirini kuşlar ve diğer kanatlılar tüketmese halimiz ne olurdu!

Örneği bir belgeselde izlemiştim bir dişi sineğin bir üreme dönemindeki büyün yumurtalarından yavruları çıksa idi dünya yüzeyini 4 metre yükseklikte saracak kadar sinek doğardı diyordu.

Bu kadar hızlı üreyen bir grubu da tüketecek canlıların olması biz insanlar için büyük nimettir.
Keklikler azaldığında kenelerin hızla çoğalmasını bir düşünün.

Neyse konumuza geri dönelim. Doğada protein ihtiyaçlarını kendileri karşılayan kanatlılar kafese veya kümese girince ne olacak bu sorunun cevabı az sonra!


Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com




Kapalı mekanlardan bakılan kanatlılarımız için değişik protein çözümleri bulunmakla birlikte en kolay ulaşılabilineni un kurdu gibi solucan gibi canlılardır. Solucan üretmek zannedildiği kadar zor değildir. Eğer bir bahçeniz varsa boş bir toprak alan üzerine halıflex gibi bir şey koyun ve üzerini sulayın 1 hafta sonra halıflexi kaldırdığınızda altı solucan dolacaktır. Bunları toplayıp kanatlılarınıza afiyetle yedirebilirsiniz. Evde kemik kaynatılır ve suyuna çörba yapılır ama bizim evde çorbadan artan kemik suyu su ile çoğaltılır ve içinde ekmek ıslatılıp tavuklara yedirilir böylece kemikteki protein su ile ekmeğe oradan tavuklara geçer.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Protein çok yoğun ihtiyaç duyulan bir besin türü değildir ama eksikliği de hayvanlarınızı güçsüz düşürür. Unutmamalısını ki güçsüz düşen hayvanlar hastalıklara devetiye çıkarır.

İyi beslenen ve yediklerini iyi sindirebilen hayvanlar kolay kolay hasta olmaz.
Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com

Çok tesekkurler ılyas bey,güzel bir paylaşım. Mesajı Paylaş
[move]Herkes korktuğundan kaçar, yalnız Allah'tan korkan ona koşar.

verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim ilyas abi emeğine sağlık Mesajı Paylaş



Teşekkür ederim arkadaşlar. Bu bilgiler bir bilimsel çalışma ürünü değildir. Kendi tecrübelerim ve bildiklerini paylaşmaktan hoşlanan başka arkadaşlardan öğrendiklerimdir. Eğer sizlerde bildiklerinizi paylaşmak isterseniz biz kuluckadunyasi.com sitesi olarak bildiklerinizi bilmeyenlere ulaştırma konusunda memnuniyetle aracılık yapabiliriz.

Saygılarımla.
Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.