24 Eylül 2020, 08:29:22

Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi



Soru-cevap Hakkında Bilgilendirme !

Başlatan Recep KELEŞLER, 03 Şubat 2015, 18:52:07

« önceki - sonraki »
03 Şubat 2015, 18:52:07 Son düzenlenme: 04 Şubat 2015, 14:14:19 Recep KELEŞLER
Bu başlık altında bazı soruları yanıtlamaya çalışacağım hem ziyaretçi hem de yeni üyelerimiz için bilinmesi gereken bir takım Soru ve Cevapları...

Soru 1 : Marketten alınan yumurtaları kuluçka makinasına koyarsam civciv çıkarmı ?
Cevap : Hayır çıkmayacaktır,Marketten alınan yumurtalar kafes içerisin de yetiştirilen ve yanların da Horoz bulunmayan tavukların yumurtasıdır.

Soru 2 : Döllü yumurtayı kaç gün bekletip (biriktirip) kuluçka makinasına atmalıyım ?
Cevap : Eğer kendi kümesinizdeki yumurtaları makinaya atacaksanız yaz/kış mevsimsel döngüye göre zaman/gün değişimi farklılık gösterecektir.Yazın en fazla 4 gün,Kışın ise en fazla 7 gün bekletip (biriktirdikten) sonra makinaya koyabilirsiniz.Bekleyen yumurtayı gün içerisin de 2-3 kez çevirmeniz sizin yararınıza olacaktır.10 gün ve fazlasın da bekletilen yumurtalarda çıkım % desi gittikçe azalacaktır.

Soru 3 : Horozumu yeni aldım tavuklarımı eşlemeye başladıktan kaç gün sonra yumurtalarım döllü olacaktır ?
Cevap : Horoz eşliyor ve bunu da gözlemlediyseniz 1 hafta sonrasın da yumurtalarınız döllü yani DOLU olmaya başlıyacaktır.

Soru 4 : Horoz ile tavuklarımı ayırdım kümesimde ki tavuklarımın yumurtaları kaç gün daha döllü olarak kalacaktır ?
Cevap : Ayırdıktan sonraki ilk 1 hafta yumurtalarınız döllü kalacaktır.

Soru 5 : Kuluçka makinası almak istiyorum sizce el yapımı mı yoksa fabrikasyonmu almalıyım ?
Cevap : Maddi durumuza göre hareket edebilirsiniz,benim tercihim el beceriniz ve bilginiz eksik ise kesinlikle fabrikasyon bir makina almanızdan yana dır.

Soru 6 : El yapımı makina yapmak istiyorum sizce kabin olarak ne tavsiye edersiniz ?
Cevap : Bulabilirseniz ilk tercihiniz mini bir buzdolabı kasasından yana olmalıdır.Yaz ve Kış aylarında kabinin izalasyonu sağlam ve korumalı olduğu için sorun yaşamıyacaksınız.

Soru 7 : Yumurtaları makinaya koyduktan kaç gün sonra döl kontrolü yapmalıyım ?
Cevap : Yumurtaların makinaya giriş tarihinden sonraki 10.cu gün ışık yardımı ile yumurtaların kontrolü yapılabilir.Altına tuttuğunuz ışık eğer direkt yumurtanın içerisinden geçip,damarlaşma ve siyah nokta görülmuyorsa yumurtanız BOŞ dölsüz demektir.

Soru 8 : Yumurtalarımın bugün çıkması gerekirdi ama şuan çıkan yok ne yapmalıyım ?
Cevap : 21.ci gün olsa dahi müdahale edilmemelidir,habersiz ve uzun süreli elektrik kesintileri neticesin de çıkım 22 ve 23.cü güne kadar sarkabilir.

Soru 9 : Yumurtam çatladı ama civciv çıkamadı müdahale etmelimiyim ?
Cevap : Kesinlikle Hayır,Kırılan yumurtadan kimi civciv 10 dakika da çıkar kimisi 1-2 saatte bundan dolayı sabırlı olarak beklememiz gerekmektedir.Aksi taktirde müdahale edersek civciv göbek sarısını çekemediği için ölebilir.

Soru 10 : Civcivlere Bulgur versem ne olur ?
Cevap : Bulgur çok sert olduğu için yeni doğmuş civcivi öldürebilir,verilmemesi gerekir.Bunun yerine toz civciv başlangıç etlik yemi verilmelidir.

Soru 11 : Tavuklarıma doğal yoldan yem kullanarak yumurta yapmasını istiyorum ne tür bir karışım kullanabilirim ?
Cevap : Genelde yumurta yemini herkes kullanır,kullanmak istemiyorsanız Buğday,Arpa,Kırık mısır,Çekirdek,Mercimek karıştırarak yemleme yapabilirsiniz haftada en az 2 gün de yeşillik verilmesi gerekir.

Soru 12 : Bıldırcınlarım birden yumurtayı kesti sizce ne olmuş olabilir ?
Cevap : Mevsim dönüşlerinde bıldırcınlar da tüy değişimine geçer bu sebeble 1-2 ay yumurta vermemesi normaldir.

Soru 13 : Kekliklerimin erkek,dişi olduğunu nasıl anlayabilirim ?
Cevap : Genel de erkek kekliklerin ayaklarında mahmuz olur fakat bazen de dişilerde bu mahmuz gözlemlenebilir bu sebeble iri ve Kafası Büyük olan ERKEK kekliktir.

Soru 14 : Gazlı Termostat ile kuluçka makinası yapılırmı ?
Cevap : Gazlı termostat ile kuluçka makinası yapanlar var fakat kesinlikle yapılmaması taraftarıyım ondalıklı ısı kontrolü yapılamadığından ısı yükselmesi olur ve civcivler yumurta içerisin de ölebilir,gazlı termostat ile civciv büyütme kafeslerinde ısıyı kontrol etmek amacıyla kullanım yapılabilir.

Soru 15 : Kış aylarında kümesteki suluklarım buz tutuyor ne yapabilirim ?
Cevap : Su içerisine yarım çay bardağı elma sirkesi ve zeytinyağı koyduğunuz zaman bu sıkıntıdan kurtulmuş olacaksınız.Yanlız bu suları 2-3 günde bir yenileyiniz !

Soru 16 : Makinadan çıkardığım civciv büyüdü ve tavuk oldu sizce doğal GURK'a yatacakmıdır ?
Cevap : Makinadan çıkan civcivler büyüyüp tavuk olduklarında gurk eğilimi var ise gurka yatacaktır.Örnek; Brahma,Wyandotte,Sussex,Koşin,Hint gurk olabilen ırklardır.

Soru 17 : Yumurtaların üzerine kalem ile yazı-işaret koydum çıkımı etkilermi ?
Cevap : Keçeli,asitatlı kalem ile abartıya kaçmadan işaret koyulabilir,bunun dışında kurşun kalem ile işaretlemek daha sağlıklı olacaktır.

Soru 18 : Civcivlerimin poposuna dışkısı yapışıyor sebebi ne olabilir ?
Cevap : Genel de sık rastladığımız bir olaydır.Sebebleri yemin bayat olması,ortamın aşırı sıcak olması ve zeminin temizlenmemesinden kaynaklanır.Bu pisliği civcivin poposundan nemli bir bez ile alıp çok az poposuna krem ve ya zeytin yağı sürünüz.

Soru 19 : Pislenmiş yumurtayı yıkayıp makinaya koyarsak çıkım elde edebilirmiyiz ?
Cevap : Evet yıkayabilirsiniz fakat aşırı sarsıntı ve kabuğu bastırarak kurutmayın aksi taktir de çıkımı olumsuz etkiliyebilir ya da kırabilirsiniz.

Soru 20 : Yeni doğan civcivimin ayakları ayrılmış ve yürüyemiyor ne yapabilirim ?
Cevap : İlk 24 saat bizim için önemlidir.Civcivi alıp iki ayağını yan yana birleştirip bant ve ya iple bağlayınız.(çok sıkmadan) aradan 1 gün geçtikten sonra açtığınızda civciviniz normalde dönmüş olacaktır.
Mesajı Paylaş


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap / Profesyonel Tavukçuluk...Beslenilen Türler;Light Brahma
  • Gösterim 4,251 
  • Soru & Cevap
  • 12 Yanıt




Teşekkürler Recep Bey çok güzel soru cevap çalışması olmuş... Mesajı Paylaş
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...[/b][/i][/color](Hz.Mevlânâ)

Bu baslık altında 14-15 diye devam edilebilir bu bi katagori yapılabilir sanırım  :) Mesajı Paylaş

Sıkca Sorulan Sorular diye Bölüm açabiliriz Soru&Cevap bölümünün üst kısmına... Mesajı Paylaş
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
Günün Adamı Olmaya Çalışma, Hakikatın Adamı Olmaya Çalış. Çünkü Gün Değişir, Hakikat Değişmez...[/b][/i][/color](Hz.Mevlânâ)

Konu sıralaması ilerleyen günlerde 14.15.16..... diye daha da derinleştirilecek,bu konuyu buradan devam ettirmemiz hem yeni üyeler hem de ziyaretçiler açısından daha iyi olacaktır... Mesajı Paylaş
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap / Profesyonel Tavukçuluk...Beslenilen Türler;Light Brahma

Elinize emeğinize sağlık Recep Bey, çok faydalı bir konu olmuş. Mesajı Paylaş

tesekkurler bilgi için. Mesajı Paylaş

14- Kuluçkaya konulacak yumurta yıkanırsa civciv çıkarmı ?
Cevap - Evet çıkar 30 derece sıcaklıktaki suda gayette pis olan yumurtaları yıkadım dün itibariyle civcivlerim çıktı ( kendim bizzat denediğim için bu şekilde görüş belirttim ) Mesajı Paylaş

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
14- Kuluçkaya konulacak yumurta yıkanırsa civciv çıkarmı ?
Cevap - Evet çıkar 30 derece sıcaklıktaki suda gayette pis olan yumurtaları yıkadım dün itibariyle civcivlerim çıktı ( kendim bizzat denediğim için bu şekilde görüş belirttim )


Evet murat bey bu maddeyide yukarıya ekledim,Çok pis yumurtalar kesinlikle dezenfekte edilip sonrasın da makinaya konulmalıdır aksi taktirde kulucka makınası içerisinde çıkan civcivleri olumsuz yönde etkileyecektir. Mesajı Paylaş
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap / Profesyonel Tavukçuluk...Beslenilen Türler;Light Brahma

Recep bey yeni gördüm ben yazdığımda 13 şık vardı:)) elinize sağlık çok yararlı bir paylaşım ;) Mesajı Paylaş

Gerçekten çok yararlı bir paylaşım olmuş,elinize emeginize saglık Recep bey. Mesajı Paylaş
Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez.

kuluçka makinamdaki ısı 37 nem 70-71 bıldırcın gelişimi için normalmidir Mesajı Paylaş
Bir meçhule gider yollar
Beşikten mezara kadar
Gaflet ile geçer yıllar
Beşikten mezara kadar

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap
kuluçka makinamdaki ısı 37 nem 70-71 bıldırcın gelişimi için normalmidir
ideal dereceler ısı 37.5 C nem %55 tir semih bey
37 derecedede  yumurtalar gelişir 2-3 gün geç çıkar,fakat nem bana göre çok  fazla. Mesajı Paylaş
www Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter