Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Sülün Hakkında

Başlatan İLYAS ŞEN, 03 Ağustos 2011, 11:36:56

« önceki - sonraki »
   
sülün:

Sülünler günümüzde Hobi ,av,et amaçlı beslenmektedir.
Dünyada en yaygın olarak bulunan sülün türü Phasianus colchicus (adi sülün) cinsidir bu sülünden av ve et yönlü faydanılmaktadır. Dünyada bir çok sülün türü Doğal yaşam alanlarının bozulması nedeni ile nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu sülün türlerini çiftlik veya üretim merkezlerinde üretimi ve yapılıp sayılarının artması için yetiştirilmektedir.
Sülünler yaşam alanları,beslenmeleri,üremeleri farklılık gösterir örnek olarak Ringneck sülünleri yılda 50-70 yumurta yaparken altın sülün senede 6-15 yumurta yapar. Benim size bilgi vermek istediğim sülünler hobi amaçlı görüntüsü güzelliği için beslenen çiftliğimizde yetiştirip ürettiğimiz sülün cinslerine ait olacaktır.

SÜLÜN KAFESLERİ

Hangi cins sülün besleyeceğinize karar verdikten sonra sülünlerin barınaklarını yapmanız gerekir sülünler hareketli ve uçucu kuşlar olduğu için beslenildiği yerler önem kazanır. İdeal sülün kafesleri bir aile için (3dişi 1 erkek) 10-15 m2 arasında olmalıdır bunun 4 m2 kapalı alan yani sıcak ,soğuk rüzgardan korunacak çatı malzemesi ile kaplı önü kapalı kümes olmalıdır geri kalan kısım ise yanları ve üstü tel ile kaplı bahçe olmalıdır tel aralıkları 2*2 olması dışarıdan kuş ve kemirgenlerin girişini engellemesi bakımından önemlidir. Bahçe zemini toprak ve kum olabilir kapalı kısmın zemini beton olmalıdır betonun üzerine saman veya kaba talaş koyabilirsiniz bahçeye sülünlerin zarar vermeyeceği bitki ve ağaçlardan ekebilirsiniz.
Sülünler yüksek yerde tünemeyi severler yerden 1-1.5 mt yüksekliğinde ağaç tünekler koymanız iyi olacaktır ayrıca  yerden 1 m. yüksekte yumurtlama sandıkları kapalı kafesin içine yerleştirilmelidir sandıkların içine folluk malzemesi için saman kullanılabilir.Yemlik ve suluklar sülünlerin ulaşabileceği hizada ve sık sık temizlenmesi önemlidir.

SÜLÜNLERDE BESLENME

Sülünlerin beslenmesini bölümler halinde uygulamak gerekir bizim sülünlere verdiğimiz yem programı aşağıdaki gibidir
Fabrika yemleri ile beslemede
A- Etlik civciv yemi ilk 2 hafta
B- Etlik piliç yemi 2-10 hafta
C- Piliç geliştirme yemi 10 haftadan sonra
D- Yumurta dönemi damızlık yumurta yemi
Sülünlerin besin ihtiyacı hindilerle benzerlik göstermektedir bunun yerine hindi yemde tüketebilirler 8 haftadan sonra  verilecek yemlerin palet halinde olması sülünlerin yemleri daha iştahla yediği görülmüştür.
Fabrika yemlerinin dışında buğday ay çekirdeği fi,burçak,ve darı gibi taneli yemler verilebilir . Sülünler yeşillik ve sebzeleri severek yerler bunlardan başlıcaları kıyılmış yonca,marul,turp,lahana yaprağı sayılabilir bu  bitki ve sebzeleri belli bir düzen içinde vermeniz iyi olacaktır ayrıca ayda 2 sefer üç gün sularına vitamin takviyesi yapmak hayvanlarınızı daha sağlıklı tutacaktır.

SÜLÜNLERİN ÜREMESİ

Sülünlerde erkekler son derece gösterişli ve albenili renklere sahiptir çiftleşme mevsimlerinde bu renkler daha güzel ve parlak bir görünüm kazanır dişiler ise erkekler kadar renkli değildir daha sade görünümleri vardır erkekler renkli tüylerine 1-1.5 yaşında tam olarak kavuşurlar genç hayvanlar kahverengi ve gri tonlarındadır.
Sarı-kırmızı altın,gümüş,hatun,kral� gibi sülünlerin çiftleşme döneminde bir erkek sülüne 4 adet�e kadar dişi sülün
yanına konabilir ama kafeste birden fazla erkek sülün olması erkeklerin birbirileri ile kavga etmesine hatta ölümüne sebep olacaktır.
Yukarıdaki sülünlerin dişileri 1 yaşında yumurtaya başlar 2 yaşında daha verimli olurlar sülünlerde yumurtlama bölgelere ve cinslere göre mart-nisan ayında başlar ekim ayına kadar uzayabilir yaşlı dişiler daha erken yumurtlamaya başlarlar . Sülün yumurtalarını günde birkaç kez toplamanız gerekir. Yumurtaları kuluçka makinesinde veya gurk tavuk altında çıkartabilirsiniz kuluçka makinesi ayarları tavuğunki ile aynıdır gurk tavuğun altında çıkartıyorsanız tavuk ufak cinslerden olmalıdır çıktığı zaman sülün yavrularını ezmemelidir sülünler nadirde olsa evcil ortamlarda kendileri de yumurtaların üzerine yatıp civciv çıkartabilirler. Çiftleşme döneminde bazı erkekler (özellikle dar kümeslerde )dişileri çiftleşirken hırpalayabilir veya yaralayabilir iyi bir gözlemle bu dişileri ayırıp tedavi etmeliyiz.
SÜLÜN CİVCİVLERİ BÜYÜTÜLMESİ

Az yumurtlayan Sülünlerin yavruları da büyütmede büyük önem ister çünkü bir hayvana bir sene bakıp en fazla 10-15 yumurta almışsınız bu yumurtalardan çıkan civcivleri sağlıklı büyütmek her hayvan severin isteğidir. Sülün civcivlerini keklik gibi kafes ortamında büyütmek en idealidir kafesler besleyeceğiniz sülün adetlerine göre 1*1- 2*1  gibi çeşitli ebatlarda olabilir kafeslerin altı tel veya ızgara olmalıdır civcivlerin dışkıları ile teması kesilmelidir kafes sıcaklıkları civciv ilk çıktığında 35c sonra her hafta 2c düşürülerek devam edilir gübreler her gün temizlenmeli ve odanın havası tazelenmelidir. Civciv yemlemesi yukarıda belirttiğimiz şekilde yapılır
Civciv kafeslerinde hayvan sıkışıklığı kontrol edilmeli çok sıkışık kafeslerde birbirini gagalama ve yemden yararlanamama durumları görülür gagalanan hayvanlar ayrı yere alınıp bakılmalı eğer ışık ile ısı sağlanıyorsa kırmızı ampul kullanılmalıdır. Sülün civcivlerine haftalık olarak sularına vitamin takviyesi yapmak yararlıdır.
SAĞLIK

Sülün kafeslerine uyguladığımız temizlik ve dezenfekte işlemi tüm kanatlılara uygulananların aynısıdır. Sülünleri Diğer kanatlılardan ayıran bir nokta sülünlerin yerlerini çok sık değiştirilmemesi ve sülünlerin sıkça elle veya kepçe ile tutulup hırpalanmamasıdır böyle durumlarda sülünler fazlaca etkilenir hatta aşırı stresten öldüğü bile olmuştur. Bazı sülünler soğuğa karşı dayanıklı olmasına rağmen direk güneş ışığına daha az dayanıklıdır
Damızlık sülünlerimizi seçerken gelişi güzel Pazar veya kişiler yerine üretimini yapan çiftlikleri veya yetiştiricileri seçmek daha akıllıca olur üretim yapılan çiftliklerde orijinal ırk özelliklerini taşıyan hastalıklara karşı aşılı kayıtları tutulmuş hayvanları alarak beslememiz veya damızlık olarak kullanmamız daha sağlıklı olur .
aldığımız hayvanın iyi bir vücut ve tüy yapısına sahip olması gözleri buğusuz ve berrak olması ağırlığının ölçüler içinde olması ayak ve tırnaklarının hatasız olması gagasında herhangi bir yamukluk olmaması eğer genç hayvan alıyorsak anne ve babasının ırk özelliklerini taşıması istenir. Bunun dışında erkek ve dişilerimizi kardeşleme olmaması için4-5 seneden sonra değiştirip kan tazelemek daha iyi üretim yapmamıza sebep olacaktır.

                                    Kral Sülün



Anavatani orta ve kuzey çin dir(1829) doğal alanlarda ormanlık ve eğimli arazide yasarlar yetişkin erkekler sarı siyah ve beyaz renkleri ile güzel bir görüntüsü vardır erkeklerin kuyruklari 150-170 cm ye kadar uzarsesleri tekrarlı bir gıdaklama ve melodik bir ıslığı andırır.
Üreme dönemlerinisan ve mayıs aylarıdır 40-50 adet yumurta yaparlar kulucka suresi 25 gundur.



Sarı Altın Sülün
ANAVATANI: Altuni sülün mutasyonudur.
TARİHÇE:İtalya' da profesör A. Ghigi tarafından üretilmiştir.
GENEL BİLGİ:Açık sarı rengi parlak güneş ışığında solabileceği için kafes
ortamında gölgelikler konmalıdır. Mutasyon olduğu için kan değişikliği oldukça
sınırlıdır , kardeşlemeden kesinlikle kaçınılmalıdır.
KAFES ORTAMI:İyi bitkilendirilmiş çim tabanlı 9 m2 kafes.
BESLENME: Yumurta yemi , buğday , mısır , yulaf , yeşillik ve canlı yem.
ÜREME YAŞI: İki yaş.
ÜREME ZAMANI: Nisan ayı ortası.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 24-36 adet.
KULUÇKA SÜRESİ:23 gün.




Kırmızı Altın Sülün
ANAVATANI: Orta Çin'deki dağlar.
YAŞAMA ORTAMI:Dağlık araziler ve bambu ormanları.
TARİHÇE: Linnee 1758.
GENEL BİLGİ: Altuni Sülün, sülün cinsleri içindeki en popüler olanıdır. Enselerindeki yaka şeklindeki tüylerden dolayı Hatun sülünle birlikte yakalı sülünler olarak ta sınıflandırılırlar.
Avrupaya getirilen ilk hatun sülünlerin çoğu erkek olduğu için altın sülünlerin dişileri ile çiftleştirildiklerinden saf altın ve hatun dişisi bulmak oldukça zordur.Dişileri ayırt ederken dikkat edilecek hususlar şunlardır:
a) Altın dişilerin ayakları sarıdır. b)Altın dişisi boyut olarak hatuna göre küçüktür. c)Hatun dişisinin ayakları gri-yeşil renktedir.
d) Hatun dişisinin başında kırmızı - turuncu renkli tüyler bulunur karnı beyazdır.
KAFES ORTAMI:9 m2 çim tabanlı bitkili kafes.
BESLENME: Normal sülün dieti,meyva,kum darı,unkurdu.
ÜREME YAŞI: İki yaşında tam olarak rengini alır.İlk yaşında da yavru alınabilir.
ÜREME ZAMANI: 15 Nisandan sonra yumurtlamaya başlarlar.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 24-36 adet.
KULUÇKA SÜRESİ: 22-23 gün.



Hatun Sülün
HATUNİ SÜLÜN EN GÜZEL SÜLÜN TÜRLERİNDEN BİRİDİR.
ANAVATANI BATI ÇİN'DİR.
YETİŞKİN ERKEKLERDE SARI, KIRMIZI, BEYAZ, LACİVERT,VE YEŞİL RENKLER VÜCUDU GÖSTERİŞLİ BİR ŞEKİLDE KAPLAMIŞTIR.
BAŞIN GERİSİNDEKİ YAKA VE KARNININ ALTI BEYAZ RENKTEDİR.
AYAKLARI GRİ VE YEŞİL TONLARINDADIR DİŞİLER ALTIN SÜLÜNÜN DİŞİSİNE GÖRE BİRAZ DAHA BÜYÜKTÜR.
NİSAN AYINDA YUMURTLAMAYA BAŞLARLAR ORTALAMA 20-30 ADET YUMURTA YAPARLAR KULUÇKA SÜRESİ 24 GÜNDÜR.


Gümüş Sülün
GÜMÜŞ SÜLÜNÜN ANAVATANI ÇİN,BURMA VE ORTA TAYLAND DIR BU SÜLÜNLERİN VÜCUT LARI HATUN VE ALTIN SÜLÜNLERE GÖRE BİRAZ DAHA BÜYÜKTÜR.
ERİŞKİN ERKEKLERİN BEYAZ VE SİYAH RENGİN HAKİM OLDUĞU VÜCUDU KAFASINDAKİ MASKEYİ ANDIRAN KIRMIZILIKLA TAMAMLANIR.
DİŞİLER TOPRAK VE KÜL RENGİNDEDİR.
GÜMÜŞ SÜLÜNLER EVCİL ORTAMLARA KOLAYCA ALIŞABİLEN VE KULUÇKAYA YATABİLEN SÜLÜNLERDİR.
ÜREME MEVSİMLERİ MART-NİSAN AYINDA BAŞLAR YUMURTA SAYILARI 10-25 ADET KULUÇKA SÜRESİ 25 GÜNDÜR.
Mesajı Paylaş


[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com
  • Gösterim 22,869 
  • Sülün
  • 11 Yanıtlar




ilyas abı selamlar yenı sulun aldım kafkas cınsı yumurtada verdıler makına olmadıgında tavuk altına koydum ama kırıldılar  yumurta kabugunun ınce oldugunu soyledıler bı eksıklıkmı var vıtamın falan bundanmı oldu bılgı ve tavsıyenızı beklıyorum... Mesajı Paylaş
0534 632 48 85
derekoy / yalova


Eğer minyatür cins tavuğun altına koysaydın çıkardılar. Büyük tavuğun altında küçük yumurtalar ezilmiş olabilir.

Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com

Davut bey kafkas sülünlerinde çok sık görülen bir durum yumurta kabugunu yapamıyorlar ilk başta benimde başıma geldi bunu hayvanın yemine mineral katkısı yaparak aştık...ilk 2 hafta içinde yumurtalar istedigimiz duruma geldi...mineral sıvı olarakda toz olarakta piyasada bulabilirsiniz Mesajı Paylaş

ılgınıze tesekurler ...atılla bey mıneral su yada toz olarak adını ogrenebılırmıyım nerden temın edıcez.bıde sulunlerde dıkkat etmem gereken onemlı bı konu varmı.bulundukları yer 12 metre kare evın altında bı oda alt ızgarası var sular gunluk tazelenıyo yem bugday mısır ve bol mıktarda yesıllık attırıyorum onlerıne...bıde ılk getırdım cok koku yaptılar sonra altına bıraz talas atınca daha koku olayından kurtuldum buda okuyan arkadaslara tavsıye...sımdıden tesekurler...
Mesajı Paylaş
0534 632 48 85
derekoy / yalova

tüm kanatlı işi ile ugraşan veterinerlerde bulunur  ürün ismi vermem reklama girebilir :) Bu arada tüm kanatlılar bu mevsimde tüye girerler..giremiyen ölür o yüzden başarılı tüy degişimine girmeleri için multivitamin ama kaliteli multivitamin kullanın....ve kesinlikle balık yagı ..göreceksiniz hayvanlarınız pırıl pırıl yanacaktır..sülünlerde benim yapacagım diger bir uyarı ise yabancıları özellikle misafir çocuklarını uzak tutun ..agresiflikle karşılaşan sülünler öldürücü darbe ile tüm dişileri yok ederler..başarılar dilerim Mesajı Paylaş

tesekürler atilla bey... Mesajı Paylaş
0534 632 48 85
derekoy / yalova

kümesimde olmasını istediğim hayvanlardan biride sülündür. birgün nasip olur insallah. Mesajı Paylaş

herzaman yardımcı olmaya calısırız alı kardes...
Mesajı Paylaş
0534 632 48 85
derekoy / yalova

Merhaba,
"DOĞANIN GİZEMLİ KUŞLARI SÜLÜNLER" adlı kitabım yayınlanmıştır. Kitapta dünyada bulunan tüm sülün türleri ve tavus kuşları ile ilgili genel bilgiler, yetiştiricilikleri ile ilgili pratik bilgiler ve  ayrıca kuluçka ve kuluçka ile ilgili tüm problemler konusunda detaylı bilgiler verilmiştir. Kitap 208 sayfa, ansiklopedik boyda ve tamamı orjinal renkli resimlidir. İlginize sunarım.

Prof.Dr. Kemal KIRIKÇI
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Zootekni Anabilim Dalı Kampüs/KONYA

e-mail: kkirikci@selcuk.edu.tr Mesajı Paylaş



Kemal bey aramıza hoşgeldiniz. Aşağıdaki linke tıklayıp kendinizi tanıtmanızı rica ederim. Bu sitede bulunma amacınız yayınlamış olduğunuz kitabınızın reklamını yapmak mı yoksa gerçekten hayvanları ve doğayı seven insanlara yardımcı olmak mı bu konuya bir açıklama getirmenizi rica ediyorum.

http://www.kuluckadunyasi.com/index.php/board,6.0.html Mesajı Paylaş
[IMG]http://i61.tinypic.com/2mpx3sw.png[/img]<br /><br />www.kuluckadunyasi.com

Merhaba İlyas Bey,

Amacım kitabın reklamını yapmak değil. Olsaydı daha farklı yazardım. Yıllarca keklik ve sülün yetiştiriciliği konusunda çalıştım. Daha önceden keklik ve sülün üzerine yazmış olduğum bir kitabım daha var. Sitenize üye olup arada bir girip ilgimi çeken problemlerin çözümü konusunda düşüncelerimi yazacağım. Mesajı Paylaş


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.