Haberler:

Türkiye'nin En Büyük Forum Sitesi

Google

Tavukçulukta Önemli Konular

Başlatan Metin Uçar, 01 Mart 2012, 23:57:42

« önceki - sonraki »
1- Dışa Bağımlılık

"Tavukçuluk alanında maalesef ülkemiz dışarı bağımlı" diyorduk bundan 3-5 sene evvel...

Ancak en azından yumurta tavukçuluğunda artık bunun böyle olmadığını gururla söyleyebiliyoruz.

Gelin Anadolu Ajansı' nın 14 Kasım 2005 tarihli haberine bir göz atalım:

"Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü (ATAE), dünyada biri Türkiye'de olmak üzere sadece altı ülkenin sahip olduğu 'safhat' tavuklar sayesinde ticari değeri çok yüksek üç tavuk ırkı geliştirdi.

Atabey, Atak ve Atak-S adlarıyla Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) tescil ettirilen tavuklar, Türkiye'de ticari önemi olan ilk hayvan ırkları özelliği taşıyor. Etçi ve yumurta tavuğu damızlığında yüzde 100 dışa bağımlı olan Türkiye, 1930'da kurulan ATAE sayesinde, yumurta tavuğunda bağımlılık zincirini kırdı.

11 yıllık ıslah çalışması sonucu geliştirilen tavuk ırkları, halen Türkiye'de tescil edilen ve ticari önemi olan ilk hayvan ırkları niteliğinde. ATAE, üç yılda gerçekleştirdiği 2.5 milyon YTL'lik yatırım ile yumurta tavuğu damızlığında Türkiye'nin tüm ihtiyacını karşılayacak hale geldi."

Bu haber gerçekten çok sevindirici, Türkiye için büyük bir kazanım. Çünkü kendi imkanlarınızla geliştirdiğiniz bir tavuk ırkınız yok ise, yüksek verimli civcivleri haberde anlatıldığı gibi yurt dışındaki firmadan satın almak zorunda kalırsınız. Bu da yurt dışına sürekli para akışı demektir.

Oysa Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü (ATAE) oldukça başarılı bir yumurtacı tavuk ırkı geliştirmiş. Enstitü' nün Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Uye ol Veya Giris yap adresli web sitesinden hem yeni geliştirilen ırklar ile ilgili detaylı bilgi alınabilir, hem de istenirse bu tavuklardan veya yumurtalardan istenilen sayıda satın alınabilir. Web sitesinde yumurta, tavuk fiyatları net olarak bulunmaktadır.

Üzücü olan ise sadece yumurtacı bir ırk geliştirilmiş olması, hala yerli ve yüksek verimli etçi ırkımız olmamasıdır. ATAE yetkilileri etçi bir ırk da geliştirmek istediklerini ancak yeterli sayıda değişik çeşit saf ırk etçi tavuk yumurtası temin edemedikleri için bu konuda başarılı olamadıklarını üzülerek belirtiyorlar. Yani olası bir ambargo veya karantina uygulamasında ülkemiz tavuk eti üretimi yapamaz bir durumda kalacaktır.

Bu arada ülkemiz tavuk yemi açısından dışa bağımlı diyebiliriz. Lakin tavuk yemi üretiminde en önemli iki madde mısır ve soya büyük oranda ithal edilmektedir.



2- Tavuğun Tükettiği Gıdaların İnsanın Tükettiği Gıdalar ile Rekabet İçinde Olması

Tavuk tükettiği gıdalar itibarı ile insan ile rekabet eden bir canlıdır. Tavuğun temel gıdası mısır ve soyadır ki bu iki besin hammaddesi insan için de çok önemlidir. Tavuk beslemek için üretilen mısır ve soya alanları bir bakıma insan beslenmesi için üretilecek potansiyel ürünlerin üretiminden vazgeçmek anlamına geliyor.

Mesela, bu durum büyük ve küçükbaş hayvan (geviş getiren canlılar) üretimi için böyle değil. Geviş getiren hayvanlar, dört mideli sindirim sistemleri sayesinde insanın değerlendiremediği yüksek selüloz içerikli otları tüketerek bunları değerli hayvansal ürünlere dönüştürebilir. Ayrıca bu otların üretildiği yerler, zaten yüksek nitelikli bitkisel üretim yapılmayan çayır-meralar gibi dördüncü, beşinci,  altıncı sınıf tarım alanları olduğunda geviş getirenler ile yapılan hayvansal üretim, insanlık açısından bir kazan-kazan üretimine dönüşüyor.

Oysa tavuk tükettiği gıdalar açısından insan ile rekabette olduğu için insanlığın nüfusu artıp, tarım alanları azaldıkça tavuk ürünleri üretimi konusunda sıkıntılar artacaktır.


                                                                                                                                                                           Alıntıdır Mesajı Paylaş


  • Gösterim 3,173 
  • Tavuk
  • 0 Yanıtlar





Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter


Yasal Uyarı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Kuluçkadünyası.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Kuluçkadünyası.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.